Informace Jídlo Livigno Zajímavosti

Jak připravit pravé italské bombardino!

Každý, kdo někdy vyrazil lyžovat do Itálie, se bezpochyby setkal s tamní velmi oblíbenou specialitou zvanou bombardino. Podává se v různých variantách na sjezdovkách celého světa a příprava bombardina je možná i doma.

Horký nápoj, jehož posláním je zahřát vymrzlé lyžaře nejen na italských sjezdovkách, se zrodil v Livignu. Říká se, že bombardino začalo vznikat už v devatenáctém století. Tehdy si Italové připravovali povzbuzující nápoj z vaječných žloutků, které byly považovány za lék k posílení organismu.

Zrození bombardina tak, jak jej známe dnes, se datuje až do poloviny sedmdesátých let minulého století. První bombardino v té době umíchali majitelé horských chat v italském pohoří Livigno. Těžko určit, zda nápoj své jméno dostal proto, že jej zákazníci pochvalně označovali za bombu, nebo proto, že se jedná o pořádnou nálož kalorií.

Základem bombardina je vaječný koňak. Ten sám o sobě nemá moc alkoholu. Aby bombardino dokázalo pořádně zahřát, doplňuje se proto sladký vaječný likér ještě panákem tvrdého alkoholu. A to vše zakrývá pořádná čepice šlehačky.

Nejčastěji se bombardino připravuje z brandy. Nápoj má ale více variant. To, o jakou verzi bombardina se jedná, určuje právě použitý alkohol. Když se brandy nahradí rumem, říká se takovému bombardinu pirata. Scozzese se míchá ze skotské whisky. Asi nejitalštější variantou je ovšem calimero, do kterého se přidává k brandy navíc ještě malé espresso.

Recept

Připravte si bombardino tak, jak jej nejraději připravuje Adam Kronek z brněnského Air Cafe.

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 4 lžíce salka
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 cl 12* Metaxy
  • 1 lžíce domácí šlehačky
  • špetka 90% hořké čokolády s chilli

Postup:

  • Ve vodní lázni do zhoustnutí vyšleháme žloutky, salko, smetanu a obsah vanilkového lusku.
  • Takto doma připravený vaječný likér přelijeme do skleničky a přidáme k němu Metaxu.
  • Vše završíme šlehačkou, kterou posypeme nastrouhanou čokoládou.

Dobrou chuť!

Čtěte více na: vitalia.cz